Perusasioiden äärellä

Peruttu. Kuluneena keväänä tämä sana tuntui olevan yksi käytetyimmistä. Tuntui siltä, että kaikki tekeminen ja sovitut menot, mitkä suinkin voitiin, peruttiin. Pieni virus laittoi yrityksiä ja yhteiskuntia polvilleen, palauttaen meidät eräällä tavalla perusasioiden äärelle. Näin myös meillä Sakupessa, arkista perustehtäväämme ei kuitenkaan ”peruttu”.

Meidän perustehtävämme on tukea sairaaloissa tehtävää hoitotyötä, ja tämän tehtävän merkitys näkyi korostuneesti kevään aikana. Tekemisemme laatu syntyy takuuvarman puhtauden lisäksi sopivista tekstiileistä ja täsmällisistä toimituksista. Vaikka vaikeuskerroin keväällä kieltämättä kasvoi äkillisesti, pystyimme säilyttämään toimitusvarmuuden erinomaisella tasolla koko poikkeusolojen ajan.

Poikkeusolot osoittivat myös sen, että kertakäyttötuotteiden hankintakanavat pienelle markkina-alueelle voivat tiukan paikan tullen katketa yllättävällä tavalla. Onkin ollut hämmentävää huomata, kuinka suuren jalansijan kertakäyttötuotteet ovat vuosien saatossa ottaneet yhteiskunnassamme, sairaalamaailmaa myöten.

Vastuullisuusnäkökulma on meillä Sakupessa osa liiketoimintamme ydintä, pesula- ja tekstiilien vuokraustoimintahan on jatkuvaa monikäyttöisten tuotteiden kierrättämistä uudelleen käytettäviksi. Kertakäyttötuotteiden aiheuttamaan ympäristökuormitukseen on jo aiemmin ryhdytty kiinnittämään huomiota, ja nyt kriisin aikana konkretisoitunut huoltovarmuusnäkökulma vauhdittanee uusajattelua. Kertakäyttökulttuuri ei ole enää tätä päivää, huomisesta puhumattakaan.

Erityisesti huoltovarmuuden turvaamisessa monikäyttöiset tuotteet ja omavaraisuus ovat tärkeässä roolissa. Kun monikäyttötuotteita käytetään myös ”rauhan aikana”, niiden hankintaan tarvittavat kanavat, huolto-osaaminen ja logistiikkaratkaisut ovat jo valmiina olemassa silloin, kun kriisi osuu kohdalle. Monikäyttötuotteiden osuutta voidaan kasvattaa nopeastikin, kun kaikkea ei tarvitse aloittaa alusta. Varsinkin, kun myös valmistus pidetään kotimaisissa käsissä. Tiukan paikan tullen on syytä olla itse ohjaksissa, niin näkee suunnan paremmin.

Jonkinlainen erävoitto on saavutettu hyvällä yhteistyöllä ja jokaisen henkilökohtaisella panoksella. Yhteiskunta on nyt kesän kynnyksellä siirtymässä monella tavalla normaalimpaan aikaan. Tulevasta ei kuitenkaan kukaan tiedä. Toivoa sopii, että toista erää ei enää tulisikaan, sillä näissäkin jäljissä riittää korjaamista pitkäksi aikaa.

Kiitos kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme hyvästä yhteistyöstä tämän poikkeuksellisen kevään aikana. Toivotan teille kaikille aurinkoista ja lämmintä kesää!

Antti Tervo
toimitusjohtaja, Sakupe Oy