Vaateautomaatti asiakkaan tarpeeseen

Me Sakupella olemme ylpeitä työstämme ja sen tuottamasta arvosta meidän asiakkaillemme mutta samalla myös koko yhteiskunnalle. Olet varmaan huomannut Sakupen logolla varustettuja tekstiilejä sairaaloissa tai sairaaloiden käytävillä olevia Sakupen pyykkipusseja. Tiesitkö, että vaatetamme henkilökunnan lisäksi myös sairaaloiden asiakkaita? Esimerkiksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa vastasyntynyt lapsi saa itselleen Sakupen tekstiilit päälleen, tai vastaavasti sairaalaan hoidettavaksi kirjautunut henkilö itselleen meidän logoilla varustetut potilasvaatteet.

Olemme pyrkineet kehittämään tekstiilihuoltopalveluitamme myös automatiikan osalta. Kehityksessä hyödynnämme asiakasta, ja suunnittelemme asiakasratkaisut yhdessä asiakkaan kanssa räätälöimällä juuri heille sopivat ratkaisut. Tarjoamme sairaaloille ja heidän henkilökunnalleen kokonaisvaltaisia ratkaisuja laadukkaan tekstiilihuoltapalvelun tuottamiseksi. Yksi näistä tarjottavista palveluista ovat vaateautomaatit. Jokaiselle henkilökunnan jäsenelle on sairaalan puolesta määritelty vaatteet mallin ja määrän mukaan, jotka ladataan vaateautomaattiin. Henkilökunta noutaa työpäivän alkaessa työvaatteensa automaatista ja palauttaa likaiset vaatteet erilliseen palautusautomaattiin. Palautusautomaatti lukee tekstiilin sisällä olevan sirun ja näin vapauttaa kyseisen vaatteen heidän käyttöönsä. Tämän jälkeen vaateautomaatilta voi käydä hakemassa taas laadukkaan ja hygieenisen vaatteen pestäväksi toimitetun tilalle, tarvittaessa useaan otteeseen työpäivän aikana.

Vaateautomaatin kapasiteetti määrittyy paljolti käytettävän tilan mukaan. Molemmissa Kuopion yliopistollisen sairaalan automaateissa on kapasiteettia säilyttää noin 1500 henkilön vaatteet. Kuopion yliopistollisen sairaalan osalta järkevin ratkaisu oli sijoittaa kaksi erillistä automaattia eri puolille sairaalaa, jotta välimatkat eivät ole liian pitkiä, ja palvelu on sairaalan työntekijän näkökulmasta helppo sekä vaivaton. Näiden lisäksi vaateautomaatit mahdollistavat kustannustehokkuuden ja vähentävät ympäristökuormaa, koska kierrossa olevien vaatteiden määrä on huomattavasti vähäisempi perinteisiin toimitus- ja säilytysratkaisuihin verrattuna. On laskettu, että kierrossa olevien vaatteiden tarve putoaa lähes 70% automaatin ansiosta. Automaatilla on siis suora vaikutus tekstiilihankintojen määrään, mikä vastaavasti tarkoittaa asiakkaallemme pienempiä kustannuksia.

Vaatetamme kahden automaatin avulla Kuopion yliopistollisessa sairaalassa lähes koko henkilökunnan, ja vaatteita otetaan sairaalan automaateista jopa 2200-2500 kappaletta yhden päivän aikana. Molemmat sairaalan automaatit ovat auki ympäri vuorokauden viikonpäivää katsomatta ja niiden toimitusvarmuus on tasapuolisesti sama kaikille, tasan 100%. Vaikuttavaa, eikö totta?

Iiro Anttonen
Asiakaspalveluesimies, Sakupe Oy

”Alkuun mietitytti, mutta suotta. Entiseen en haluaisi enää palata ja automaatti on helpottanut arkeani huomattavasti” toteaa Kuopion yliopistollisen sairaalan osastonsihteeri Jaana Kärkkäinen.

Jokaiselle työntekijälle määritetään etukäteen tekstiilit, jotka ladataan vaateautomaattiin. Tämän jälkeen henkilökorttia vilauttamalla voit automaatin näytöltä valita, minkälaisen vaatteen tarvitset.